Nem csak a szín számít…

A burkolólapok jelrendszere

HOGYAN VÁLASSZUNK BURKOLÓLAPOT?

 

Csempe a fürdőszobába, csempe a konyhába, csempe a teraszra, és még sorolhatnánk hosszasan azokat a helységeket, amelyekbe életünk során csempét választunk, majd a használat során sokszor kiderül, hogy nem volt helyes a döntés és óriásit csalódunk.

Ilyenkor vagy nagy levegőt veszünk, felszedjük a burkolatot és tanulva a hibákból, a funkciónak, használatnak megfelelőre cseréljük, vagy évekig szomorúan nézegetjük a hibákat.

Használat szempontjából, a különböző helységek, vagy kültér, erkély, terasz burkolása esetén más és más technikai paraméterekkel, gyártási technológiával készült burkolatokra van szükség.

Azonban tegyük fel magunkban nyugodtan a kérdést: Megnézzük a csempe dobozára írt rengeteg információt a vásárlás előtt? Egyáltalán értjük-e a különböző értékeket, piktogramokat, hogy mi mit jelent?  Vagy csak azt tisztázzuk, hogy beltéri, vagy kültéri-e a burkolólap, és megelégszünk ennyivel.

Sokunk számára, kínai a burkolóanyagok dobozain vagy épp a katalógusokban olvasható kódok sokasága. Bár ezekről könnyen tájékoztatást kérhetünk szakemberektől vagy az eladóktól, nem árthat, ha többé-kevésbé mi is tisztában vagyunk a legfontosabb betű- és számsorok jelentésével.

Mindenkit arra bíztatok, hogy csempe vásárlása előtt nézze meg, hogy a gyártó a burkolatot milyen használati környezetbe ajánlja. Az adatok – ha tudjuk értelmezni azokat- nagyon egyértelmű tájékoztatást adnak a termékről, így nagyobb biztonsággal nem nyúlunk mellé a vásárlás során.

Az alábbiakban szeretnék abban segíteni, hogy jobban érthetővé váljanak a legfontosabb rövidítések/jelek és ezek tudatos használatával, a kiválasztott burkolat élményt nyújtson, ne pedig bosszúságot okozzon!

Vágjunk hát bele!

Burkolólapok csoportosítása

Gyártás

Extrudált burkolatok

Úgynevezett húzással készült burkolatok

JELE: A

A magas víztartalmú alapanyag keveréket nyújtják úgy, hogy egyenlő vastagságú legyen, ezután feldarabolják, majd kiégetik. Ezt a több száz éves módszert alkalmazzák a téglák és tetőcserepek gyártása során is. Azzal a különbséggel, hogy a burkolólapok előállításánál tisztább, homogénebb szemcseszerkezetű alapanyagot használnak, és az égetést is magasabb hőmérsékleten végzik. Ezeket klinker burkolatoknak is nevezik.

Sajtolt burkolatok

Sajtolással, száraz eljárással készült burkolatok

JELE: B

Ennél a gyártási technológiánál az alacsony nedvességtartalmú por alapanyagot nagy teljesítményű présekkel sajtolják lapokká, majd kemencében kiégetik. Ma már a világ csempe és járólap termelésének nagyobb hányadát préselt technológiával állítják elő. Ezzel a technológiával készülnek az ún. gres lapok.

Öntött, tömörített burkolatok

Öntéssel készült burkolólapok

JELE: C

Az öntéssel készült lapok esetében az alapanyagot különböző formákba öntik, egy vibrációs eljárással tömörítik, majd száradni hagyják, égetés nélkül. Ezek a vastag, kerti utak, kocsi beállók burkolásához használt beton alapú lapok.

.

A következőkben a csúszásmentesség jelrendszerét mutatom be:

A csúszásmentes padlólap választás nagyon fontos vizes helyiségek (pl. fürdőszoba) illetve közösségi helyiségek burkolatának kiválasztásánál. A csúszásmentességi fokozat a termékek vásárlói tájékoztatóiban, katalógusaiban általában fel van tüntetve.

A csúszásmentességet R-skálán jelölik, általában 9-13-ig számozással. Ha egy padlólapnak nincsen csúszásmentességi fokozata, az vagy nem csúszásmentes – ezt a felületét tapintva általában mi is megállapíthatjuk – vagy a gyártó nem vizsgáltatta be a termékét ez irányban.

Tehát, a csúszásmentességi fokozat feltüntetésének hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy a padlólap nem csúszásmentes.

Az R-skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék. Azonban a választáskor ne “csak” a baleset biztonsági szempontokat vegyük figyelembe, gondoljuk a higiéniára, a tisztíthatóságra is. A csúszásmentesség a padlólap felületi kialakításából, felületi egyenetlenségéből adódik, ezért ezekben a résekben megülő szennyeződéseket nehezebb takarítani. A gyártók ezt általában famintázattal, kőmintázattal, vagy egyéb strukturált felületkialakítással érik el.

Csúszásmentességi fokozatok

Csúszásmentesség

R9: sima, egyszerű felület
R10: csúszásmentes felület
R11: fokozotT csúszásmentesség
R12: maximális csúszásmentesség

.

R9: általános felhasználás lakások belső területeinek burkolásánál

R10: csúszásmentes fürdőszoba, konyha garázs burkolására javasolt

R11: fokozottan csúszásmentes – például medencék körül

R12: nagyon magas csúszásmentesség melyek általában ipari felhasználásra készülnek

Kopásállóság:

A burkolólap kopásállósságának meghatározására a PEI-értéket használják amely I-V skálán mozog.

A lap PEI-értékét egy vizsgálat során állapítják meg. A vizsgálat alatt a lap felületén egy acélgolyókkal teli hengert forgatnak, és azt figyelik, hogy mikor tapasztalható a lapon szemmel látható kopásnyom.

PEI I: Az egyes kopásállóság a falburkolók jellemzője, ugyanis a PEI I-es kopásállóság nem alkalmas járó felületként való alkalmazásra. Felülete miatt pusztán falburkolóként szabad használni.

PEI II: A 2-es kopásállóságú lap már alkalmas járólapnak, azonban csak olyan kis forgalmú helyiségekben, mint a tároló, a fürdő, vagy a hálószoba. Az ilyen fokozatú burkolatok óhatatlan jellemzője, hogy túlzott használat esetén megkophat, és felülete mattá válhat.

PEI III: Ez a fokozat már alkalmas arra, hogy a lakás bármelyik helyiségében lerakjuk, akár a folyosóra, vagy az előszobában is. Ez az az általános érték, amit leggyakrabban alkalmazunk.

PEI IV: Nagy forgalmú helyiségek burkolata, (színház, rendelő) amely intenzív igénybevétel esetén is hosszú ideig megőrzi a padlólap eredeti megjelenését.

PEI V: A legmagasabb kopásállóságú fokozat. Ebbe a kategóriába tartozó lapok anyagukban színezettek, ezért ha valamennyit kopik is a felület, ez nem lesz látható.

Alapszabály, hogy magasabb kopásállóságú burkolatot lehet vásárolni, azonban alacsonyabbat nem!

.

…és nem utolsó sorban a minőség, vagyis az osztályba sorolás

A burkolólapok gyártása során minden esetben (függetlenül a gyártó cégtől) az I. osztályú termék mellett keletkezik úgynevezett MS minőség is.

Mivel a gyárak az I. osztályú burkolatok gyártására törekednek, ezért próbálják a keletkező osztályos termékek mennyiségét a lehető legminimálisabb szintre szorítani. Ebből következik, hogy osztályos burkolatot nem lehet rendelni, azt a gyár nem terv szerűen készíti, hanem keletkezik. Az ilyen termékekből korlátos mennyiségek vannak, után rendelni értelem szerűen nem lehet.

A gyártás folyamán még a csomagolás előtt a lapok áthaladnak az osztályozó szakaszon, ahol gépi és emberi ellenőrzés mellett válogatják a burkolatokat a szabványoknak és a még szigorúbb belső minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően.

Jó tudni, hogy az osztályos termékeket is ugyanazon a gépsoron gyártják, ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazokkal az eljárásokkal, mint az I. osztályú termékeket. Az osztályok szétválogatása a szabványban megengedett értékektől való eltérés és az esetlegesen gyártás során keletkező hibák miatt van.

Az osztályba sorolás okai a következők:

  • Méret és deformációs eltérések például egy 30×30 cm-es lap esetében oldalél eltérés, átló irányú íveltség, derékszögtől való eltérés esetén is +- 0,5%-os eltérés fordulhat elő.
  • Felületi hibák: mázhiány, mázzal fedett csorbulás, színárnyalat eltérés, mintahiba, mintacsík, lyukas, tűszúrásos felület stb.

Az MS minőségű termékek a hibák miatt osztályos kedvezménnyel, akár 20-50% árengedménnyel is megvásárolható az I. osztály árához képest

Javaslom, hogy annak tudatában vásároljunk Ms minőséget, hogy tudjuk, hogy a lapok nem lesznek hibátlanok, mégha néha ez szabad szemmel alig észrevehető is!

Az MS minőségű termékek alkalmazása minden olyan területen javasolt, ahol műszaki paramétereknek maradéktalanul érvényesülni kell, de az
esztétikai szempontok vonatkozásában némi kompromisszum elfogadható. A fent részletezett osztályba sorolás okai miatt fokozottabb figyelem szükséges a burkolás során, így sokat javíthatunk a végleges burkolati képen. Például azzal, ha a odafigyelünk arra, hogy a szükséges vágásoknál a hibás lapokat úgy használjuk fel, hogy a hiba a lehulló részen legyen. Ha ilyen csempét választunk, javaslom a lapok burkolás előtti elképzelés szerinti elrendezését, valamint a dobozon lévő tájékoztató körültekintő tanulmányozását!

Remélem segítettem az eligazodásban, mindenkinek, körültekintő, tudatos vásárlást kívánok, hogy a kiválasztott burkolatok használatuk során esztétikailag és funkcionálisan is örömet okozzanak!

ESZTERLÁNC
LAKBERENDEZÉS

 

Legyen olyan az otthonod, amiről mindig is álmodtál!

Kapcsolat

Kapcsolat

Elérhetőségeim:

+36 70 453 1158

Kérem, tekintse meg a honlapomon eddigi lakberendezői munkáimat, illetve tanácsadási szolgáltatásaim körét!